Home › Darjeeling tea online uk

Darjeeling tea online uk

Smak porannej kawy jest zależny szczególnie od sposobu jej palenia, przygotowania, a szczególnie od metody wykorzystanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w pierwotnych warunkach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie jest ponad 60 gatunków kawowca, jednak obecnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z najpopularniejszych ziaren kawy, który zajmuje 70% rynku. Jej ziarna są długie, zaś w środku jest specyficzny szew tworzący literę „s”. Kawa parzona z ziaren Arabika jest lekka i smakowita, jak również ma niską zawartością kofeiny, która oscyluje pomiędzy 0,9 a 1,7%. Zważywszy na konkretne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest przeważnie w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty są niemalże na każdej sklepowej półce. Kluczową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten rodzaj ziaren kawy został odkryty dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił szczególnie fakt, iż drzewa z tego gatunku są znacznie bardziej uwrażliwione na warunki klimatyczne, jak i rosną częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są owalne i mają prosty szew.

Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w hodowli.

Rośnie na nawet w regionach strefy równikowej.

Duże plantacje robusty są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w każdej komórce dlatego się ją hoduje. Jest też bardziej odporna na różne szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze. Smak tego rodzaju kawy jest mniej delikatny, ostrzejszy, bardzo gorzki. Zawiera też dużo więcej kofeiny niż arabica, dlatego ma silniejsze właściwości stawiające na nogi.
.